Extinction symbol

Extinction Rebellion

SWEDEN

Contact: extinctionrebellionsv@riseup.net

Nytt radikalt klimatuppror startar i Sverige

Extinction Rebellion, som skapat rubriker i Storbritannien med spektakulära aktioner, har nu spridit sig till Sverige. Genom fredlig civil olydnad vill rörelsen driva fram en politik som ska stoppa klimatförstöringen och massutrotningen av arter. Lördagen den 17 november syns upproret för första gången på svenska gator.

Extinction Rebellion har knappt funnits i Sverige i två veckor men redan på lördag klockan 13 gör de sin första direktaktion. Då samlas aktivister på Mynttorget i Stockholm för att genomföra hittills hemliga planer i solidaritet med den brittiska delen av rörelsen.

Extinction Rebellion i Storbritannien deklarerade sitt uppror den 31 oktober och har sedan dess utfört flera uppmärksammade blockader av såväl vägar som olika regeringsdepartement. Nästan 100 väletablerade forskare har givit dem sitt stöd. I ett öppet brev skriver forskarna att regeringen har misslyckats med att skydda medborgarna mot det hot som klimatförändringarna utgör, och att folket därför har en moralisk plikt att agera för att ”försvara livet självt”.

Bo Thorén är en av initiativtagarna till Extinction Rebellion Sverige.
– Det är massor av människor som känner att allt vi har försökt hittills för att skapa en omställning har varit ineffektivt. Tiden rinner ut och vi behöver mer kraftfulla åtgärder, säger han.

Extinction Rebellion Sverige har ännu inte formulerat sina formella krav, men i andra länder driver rörelsen att de nationella utsläppen av växthusgaser ska upphöra senast år 2025. Ytterligare ett krav är att medborgarförsamlingar ska skapas för att garantera folkligt inflytande över de samhällsförändringar som måste till.

En huvudfråga är också den miljökris som det inte talas lika ofta om; den pågående massutrotningen.
– Sex av tio vilda djur har försvunnit från jordens yta och 200 arter går förlorade varje dag. Att naturen töms på liv tror jag väcker sorg hos många, och eftersom vi är beroende av de här ekosystemen hotar det även vår existens, säger Cajsa Unnbom, aktiv i Extinction Rebellion Sverige.
– De närmaste åren kommer att avgöra hela planetens framtid.

Förutom i Stockholm har Extinction Rebellion också startat i Göteborg, Malmö och Uppsala och alla är välkomna att ansluta sig. Lördagens aktion är den första av många

Presskontakt: Joshua Carr (engelskspråkig), joshextinctionrebellion@gmail.com, 073-61 22 665
Facebooksida: www.facebook.com/extinctionrebellionsverige
Hemsida: xr-sweden.org (under uppbyggnad) Brittisk hemsida: rebellion.earth
Pressbilder SE: https://www.flickr.com/photos/extinctionrebellionsverige/with/45014618335/
Pressbilder UK: www.flickr.com/photos/167286793@N02/

Extinction Rebellion startades av nätverket Rising Up! Det vill främja fundamentala förändringar i det politiska och ekonomiska systemet så att välmående maximeras och skada minimeras.

Pressmeddelande Extinction Rebellion 2018-11-17

Ekologisk kris uppmärksammad i vägblockad på Vasagatan

Extinction Rebellion sprider sig till Sverige. En grupp i Göteborg har under lördagen genomfört en aktion där de blockerat biltrafiken i några minuter för att måla Extinction Rebellion-symbolen på vägen vid korsningen Sprängkullsgatan - Vasagatan. Genom att störa den allmänna ordningen vill aktionsdeltagarna uppmana sina medmänniskor till att reagera på den ekologiska krisen: Vi behöver kräva politiska beslut i enlighet med den hotande katastrofen NU, och det är vi medborgare som har makten att pressa makthavarna.

Deltagarna i det brittiska upproret blockerar idag den 17e november flera broar i centrala London och har under de senaste veckorna använt civil olydnad för att kräva att regeringen behandlar den ekologiska krisen som en kris. De uppmanar till storskalig mobilisering av människor som är beredda att bryta mot lagen för att kräva förändring. Upproret är en följd av insikten om den existentiella risken som hotar mänskligheten på grund av eskalerande global uppvärmning och konsekvenserna av den sjätte massutrotningen.

Foton från Göteborg: https://www.flickr.com/photos/157693160@N05/

Extinction Rebellion UK

Website: https://rebellion.earth/
Facebook: https://www.facebook.com/ExtinctionRebellion/
Twitter: https://twitter.com/ExtinctionR; #extinctionrebellion
Instagram: https://www.instagram.com/extinctionrebellion/
Pictures: https://www.flickr.com/photos/167286793@N02/

Pressmeddelande Extinction Rebellion blockerar väg i Göteborg 2018-11-17